Assalamualikum.

Alhamdulillah, sebelum ini saya ada memberitahu untuk menjual motorsikal dan ianya telah dijual. Jadi saya nak kongsi bagaimana untuk menjual motorsikal dan menukar nama pada geran tersebut.

image
JPJ BANGI DI SEKSYEN 7

1) Dapatkan pembeli motorsikal
2) Kemudian, beli insuran atas nama pembeli
3) Jika roadtax telah mati, boleh renew di JPJ atau pejabat pos
4) Pergi ke JPJ dan isi borang pertukaran hakmilik. Borang itu memerlukan salinan IC penjual dan pembeli untuk pengesahan. Boleh juga dibuat berasingan iaitu penjual ,mengisi dan mengesahkan borang tersebut dan diberi kepada pembeli pula untuk proses yang sama.
5) Tukar nama geran kepada nama pembeli di JPJ.

Selesai

Semoga beroleh manfaat 🙂

Share Button

34 thoughts on “Proses menukar hak milik atau tukar nama geran motorsikal”

  1. nak tanye . kalau owner lama nama clear kereta clear tetapi pembeli ada saman jpj , boleykah buat pertukaran nama

  2. Assalam En.Nazren,

    Nak kena beli dulu insurans sebelum submit borang pertukaran hakmilik ke JPJ ke? Atau pembeli boleh beli selepas penjual hantar borang? Terima kasih atas penjelasan.

  3. 1) Dapatkan pembeli motorsikal ( /)
    – Pembeli dah ada … Apa yang pembeli kena beri pada penjual untuk proses penukaran nama?

    2) Kemudian, beli insuran atas nama pembeli
    – Dokumen apa yang perlu untuk beli insuran atas nama pembeli?

    4) Pergi ke JPJ dan isi borang pertukaran hakmilik. Borang itu memerlukan salinan IC penjual dan pembeli untuk pengesahan.
    5) Tukar nama geran kepada nama pembeli di JPJ.
    -Berapa lama proses untuk 4 & 5 ni?

  4. Salam.
    Nak tanya. Kalau buat ptukaran nama berasingan, penjual perlu atau tidak salinan ic pembeli masa nak isi n pengesahan borang tu?

  5. Boleh ke kalau penjual tidak pergi semasa proses penukaran hakmilik cuma bawa fotostat ic jerr.

  6. agak2 brapa kos abis siap insuran? kalau tak hidupkan roadtax tapi cuma tykar nama geran je.. Boleh ke?!

  7. slm tuan,hari ni 2.10.14 sy buat rotek dan insurans baru utk motor sye,tp hari khamis ni sye nk jual sebab emergency,owner baru kena beli insurans baru ke atau blh transfer.tq yea

  8. Kalau r/tax owner lame masih hidup..dan pembeli baru nak sambong pakai r/tax owner lame boley tak..

  9. salam nazren klau nk rotex ngn insurance tamat tempoh mcmane ye nk buat petukaran name? ke kene buat tuka nme dlu bru buat roadtex ngn insurance?

  10. Kalau roadtax moto tu dh expired lebih dr setahun…kene pegi puspakom dulu ke sebelum tukar hak milik?

  11. mcmana jika penjual dan pembeli berada di negeri berasingan..penjual(kl),pembeli(pp)….bolehkah pertukaran hakmilik dibuat di negeri masing2.

    1. Saya rasa boleh sebab borang standard setiap negeri. Penjual buat di kl, kemudian pos dokument ke pembeli untuk urusan di PP

    1. Aah, beli lagi sekali atas nama pembeli pulak. Boleh buat dekat kedai2 yang membuat services ‘Renew Roadtax & Insurance

      1. X phm.saya nak beli motor.road tax ngan insuranss dah mati. So x pyh bwk g puspakom kan.so saya perlu beli insurans atas nama saya terus atau kn hidupkan dulu,then br beli atas nama saya.then br pg jpj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *