Permohonan VISA untuk sambung belajar di UK

Assalamualaikum

Hari ni nak kongsi tentang cara-cara untuk mohon visa ke UK untuk pelajar yang ingin menyambung pelajaran di sana. Insya Allah saya akan menyambung pelajaran ke The University of Manchester, UK pada bulan April 2014. Saya akan membawa bersama isreri dan anak. Jadi saya nak kongsi kepada pembaca sekalian cara-cara memohon visa ke UK.

Pelajar Yang Menyambung Pelajaran ke UK

1) Sila layari laman web ini untuk memohon visa ke UK dan daftar. Klik sini

Screenshot 2014-03-05 09.43.07

2) Pilih “Apply For Myself”

3) Untuk anda yang mendapat biasiswa, sila pilih TIER 4 (General) (Sponsored) Student

4) Sila isi butiran yang berkaitan.

Jika membawa suami/isteri/anak

1) Log in ke laman web visa dan pilih “Apply For Someone Else”

2) Jika suami/isteri silih pilih TIER 4 (General) Dependent Partner dan untuk anak adalah TIER 4 (General) Dependent Child

3) Sila isi butiran yang berkaitan.

Selepas tu?

1) Selepas selesai mengisi borang online, sila buat pembayaran dengan menggunakan kad kredit. Kosnya adalah USD 507.00 seorang. Print borang yang telah selesai buat pembayaran.

2) Kemudian buat pemeriksaan perubatan untuk Tuberculosis Testing (TB). Kami sekeluarga pergi ke Hospital Gleaneagles Jalan Ampang KL. Di hospital tersebut, untuk dewasa kosnya RM206 dan kanak-kanak bawah 5 tahun RM 152. Bezanya dewasa akan ada X-RAY dan kanak-kanak tiada. Klik sini untuk senarai hospital terlibat untuk buat pemeriksaan TB

2) Kemudian, buat temujanji untuk menghantar dokument keΒ http://www.vfs-uk-my.com/. Pilih “Book an Appointment”.

Dokument yang diperlukan

1) 1 keping gambar mengikut spesifikasi visa UK. Insya Allah kedai gambar di Malaysia tahu akan spesifikasi ini.

2) Passport terkini dan lama anda, ahli keluarga yang pergi bersama.

3) Comfirmation of Acceptence for Studies (CAS). CAS ini diberi oleh universiti. Untuk mendapatkan CAS, anda perlu ada Unconditional Offer Letter dari Universiti dan Academic Technology Approval Scheme (ATAS). Klik sini untuk mohon ATASΒ 

4) Sijil original IELTS dan 1 salinan

5) Surat Financial Affidavit dari penaja anda

6) Jika sudah berkahwin, sertakan sijil nikah original dan translation ke english serta 1 salinan. Klik sini untk mengetahui cara untuk translate sijil nikah.

7) Surat beranak anak dan 1 salinan

8) Report TB test

9) Transkrip akademik dan salinan.

 

Harap dapat membantu anda! :))

 

Share Button